All
Projects
Products
Events
Competitions

Junshan Cultural Center / Neri&Hu Design and Research Office

Junshan Cultural Center / Neri&Hu Design and Research Office
© Pedro Pegenaute
© Pedro Pegenaute

© Pedro Pegenaute © Pedro Pegenaute © Pedro Pegenaute © Pedro Pegenaute + 20

Beijing, China

“Inhabitants are spared the boredom of following the same streets every day… the network of routes is not arranged on one level, but follows instead an up-and-down course of steps, landings, cambered bridges, hanging streets. Combining segments of the various routes, elevated or on ground level, each inhabitant can enjoy every day the pleasure of a new itinerary to reach the same places.”
– Italo Calvino, Invisible Cities

© Pedro Pegenaute
© Pedro Pegenaute

Junshan Cultural Center is located just outside of Beijing in the midst of the undulating mountain ranges and meandering rivers near the Miyun Resevoir. Originally just a typical two-story sales building on the outskirts of Beijing, Neri&Hu was asked to transform this donut-shaped building into an iconic clubhouse and sales center.

© Pedro Pegenaute
© Pedro Pegenaute

黄色视频网 - 免费午夜福利不卡片在线Neri&Hu took advantage of the existing courtyard typology by crafting two sequences of interlocking journeys, one for clubhouse member, and one for sales center guest. All programmed spaces are designed such that they are in proximity to nature. The layering of the primary courtyard and smaller gardens allow the architecture to merge harmoniously with nature.  

© Pedro Pegenaute
© Pedro Pegenaute

Drawing inspiration from its context, the architecture combines traditional northern architecture with contemporary architectural language and transforms into a new interpretation of architectural expression. The building quietly rises out of the water as a brick mass with carved out spaces for programs interlocked with gardens that blur the boundary between inside and outside. 

© Pedro Pegenaute
© Pedro Pegenaute

On the façade, warm-toned wood pattern aluminum panels form a veil that softens the heaviness of the brick facade. Moments of the screen connects with each interior space, creating a façade that is spontaneous and different on every face.

© Pedro Pegenaute
© Pedro Pegenaute

黄色视频网 - 免费午夜福利不卡片在线In terms of materiality, traditional gold brick tiles form the foundation of the building mass, extending from exterior landscape into the interior “in-between” spaces. With brick and wood panels as the primary backdrop for the interior, a common theme throughout the interior is the sculpted ceiling. Each space comes alive with the many different geometric cuts carved out to interact with the sky and daylight such that each space is ever-changing when light is reflected off of the rich texture of Venetian plaster. The layering of customized furniture, refined brass metal detail, natural veins of stone accents, softness of fabric, and delicate lighting elements work together to compose a sense of understated luxury.

© Pedro Pegenaute
© Pedro Pegenaute

Programmatically, the cultural center provides a number of luxurious and spacious amenities for its members. It includes a 100-person multi-purpose hall for events, a spacious business lounge and bar, a feature library, children’s reading room, private function room, family media room, a red-wine and cigar lounge bar and a rooftop deck. 

© Pedro Pegenaute
© Pedro Pegenaute

黄色视频网 - 免费午夜福利不卡片在线Part of the cultural center is functioning as a sales center. A double-height reception welcomes potential buyers to embark on a journey through the media room, winter garden, then upstairs across a bridge over the courtyard to a generous sales presentation lounge complete with VIP rooms, bar and children’s play room.

© Pedro Pegenaute
© Pedro Pegenaute

One of the most prominent spaces in the clubhouse is an art gallery, equipped with a series of hanging moveable walls for a flexible display system. The sculpted ceiling above gives some visual connection to the upper level, while a large glass picture windows allows the space to extend into the courtyard. 

© Pedro Pegenaute
© Pedro Pegenaute

On the second floor, a generous yet inviting private dining room complete with a bar and show-kitchen allows members to rent out the space for special functions. The red-wine and cigar lounge bar and rooftop deck on the third floor has uninterrupted view of the surrounding mountainous landscape to west.

© Pedro Pegenaute
© Pedro Pegenaute

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: Beijing, China

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Junshan Cultural Center / Neri&Hu Design and Research Office" 02 Mar 2020. ArchDaily. Accessed . <http://www.bszhifu.com/934625/junshan-cultural-center-neri-and-hu-design-and-research-office/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.